Det er fantastisk med sprøde lette boller til morgenbordet. Jeg elsker søndag morgen med blødkogt æg og de her skønne boller, så er dagen godt startet.
10 gr. gær
6 dl. vand
1 dl. hvedesurdej
2 tsk. salt
400 gr. hvedemel
100 gr. rugmel
200 gr. fin ølandshvede
Lidt mel og kerner eller gryn til drys
Bland alle ingredienserne i en røreskål og kør dejen på røremaskinen ca. 20 min for at frigive glutenstrenge i dejen. Dejen er æltet tilpas når den slipper skålens sider og er fint elastisk.
Sæt dejen til hævning i køleskabet natten over eller ca. 8-10 timer. Efter hævning hældes dejen forsigtigt ud på et godt melet bord, og der drysses kerner eller gryn på toppen af dejen. Dejen skæres i passende stykker med en metal spatel og løftes ved hjælp af spatlen forsigtigt over på en bageplade beklædt med bagepapir. Bages Ca. 25 min ved 240 gr. varmluft. De bliver så vidunderligt sprøde og lette.