Hvad er bedre end, at indlede december med et lille citat, og lige det her skrevet af Piet Hein, synes jer er så dejligt og passer lige til mig.

“Julen er over os, rund om os og i os. modstand er nytteløst, intet kan befri os. Dog er der et, der hjælper en smule, simpelthen selv, at begynde at juble”.

Skønt citat….

December har for mig altid være fuldstændig magisk, fuld af traditioner og hygge, lige siden jeg som lille pige rendte rundt i mit barndomshjem, fuld af forventningens glæde, og ventende på juleaften.
December var en måned, som føltes at vare en evighed før vi nåede juleaften. Når endelig juleaften kom. Var jeg så spændt, at jeg havde mavepine, og når ventetiden blev for lang løb jeg ned for enden af vores vej, for at kigge efter om ikke snart mine bedsteforældre kom, så juleaften kunne begynde.
Denne forventningens glæde sidder stadig i mig som voksen kvinde, som mor til voksne børn, og mormor og farmor til børnebørn. Jeg elsker stadig magien i december måned, med alle traditionerne, de små hemmeligheder og godheder vi har til hinanden. Nogen ville måske kalde mig for en vaskeægte juletosse, men ved i hvad, jeg elsker den måned og det skal intet ændre ved, barn som voksen, det er bare en helt igennem magisk måned, der hvis man selv vælger det, kan være fyldt med godhed og kærlighed. For mig har julen altid været anledning til at samle dem jeg elsker omkring mig.

1. søndag i advent,

I dag er det 1. søndag i advent, og så skal der hygges og Jules. I min familie, så længe jeg kan huske, har vi bagt den samme julesmåkage år efter år. Min mor lavede en kæmpe portion dej, og mine søskende og jeg sneg os til at spise den rå dej, alt det vi kunne slippe afsted med, lige indtil min mor opdagede os …. Det var så hyggeligt. Da jeg selv fik børn fortsatte jeg traditionen med min mors opskrift, og vi elsker det stadig lige meget. Den opskrift min mor altid brugte var en Amo opskrift. Som jeg selv blev mere og mere øvet i bagningens kunst, har jeg forfinet opskriften lidt, og gjort den til min, som jeg bedst kan lide den lækre sprøde lille kage…. og i får den lige her, så i også kan prøve hvor lækre de er.

Appelsin småkager (der bliver så mange)

1 kg. hvedemel
750 gr. smør
375 gr. flormelis
2 æg
1 tsk. vanillesukker
1/2 tsk. salt
Revet skal af en appelsin
Du kan evt. tilsætte lidt hk. chokolade

Inden du går igang er det vigtigt at alle ingredienser har stuetemperatur. Hvedemel hældes i en stor skål, og smøret tilsættes. Mel og smør smuldres sammen så det ligner revet ost. Så tilsættes vanille, salt og revet appelsinskal, og det hele samles hurtigt med æggene. Du må endelig kun ælte dejen til den er sammenhængende, ellers kan det gå ud over sprødheden i småkagen.
Dejen deles i 4-5 portioner og hver klump dej trilles til en lang stang med ca. 5 cm i diameteren. Stængerne sættes på køl 1 times tid. Rullerne kan også fryses hvis du ikke Har tid til at bage dem den samme dag.
Rullerne skæres i 1/2 cm tykke skiver og lægges på en plade. Bages i 8-9 min ved 200°

Andre indlæg