Lucia en skøn tradition

I denne uge havde vi i onsdags Lucia, en fantastisk juletradition jeg værdsætter helt enormt.
D. 13. December har altid haft en helt speciel plads i mit hjerte. Lucia er for mig super speciel, jeg husker stadig hvordan jeg som barn lyttede til den smukke lucia-sang på svensk radio, hvordan jeg selv har stået Lucia brud i tidens løb, hvordan de fantastiske lussekatte smagte og stadig smager nærmest magisk, fordi de lige netop kun høre sig til på denne højtids dag.

I mange år, har jeg sammen med min datter haft fast tradition for at drage over på den anden side af Øresund, for at opleve de smukke luciaoptog, det er så utroligt smukt, så fint og rent, og kun endnu mere autentisk, fordi Lucia for det svenske folk er så meget størrer, end det er herhjemme i Danmark.

Jeg kommer aldrig forbi en luciadag uden at bage lussekatte, de er elsket af mine søde børnebørn i ligeså stor grad som af mig selv, og mine voksne børn. Sådan en helt lun og friskbagt lussekat med blødt smør, muuuums, det smelter på tungen siger jeg jer bare. Den velkendte gule varme farve kommer fra safranen, et specielt krydderi som jeg faktisk nærmest kun bruger på denne ene dag om året, og som gør det hele så meget mere ægte og autentisk.

Nu om dage med børnebørn, bliver turene over Øresund erstattet med ture til børnebørnenes institutioner, på den måde opleves luciaoptoget på ganske ny, da det er mine børnebørn som selvfølgelig deltager.

Til næste år går turen dog atter over sundet, for der er mine to dejlige børnebørn begge skolebørn, og derved vender denne årlige juletradition tilbage til min datter og jeg igen. For mig, er der nemlig en meget stor vigtighed i at kunne opretholde traditioner som denne, for på den måde at skabe lige præcis vores familietraditioner og holde dem i hævd. Jeg er et meget traditionsbundet menneske og elsker at kunne opretholde og skabe traditioner både nye som gamle.

Denne uges jule citat er valgt med tanke på den ro, og det lys Luciadagen for mig bringer med sig, det er på denne dag, så patetisk det end må lyde, her julefreden for alvor planter sig i kroppen, selvom der er travlhed og rigeligt at se til for os alle så tæt på jul, så er luciatraditionen et skud af julefred og den sande og rene julestemning. Derfor lige netop dette citat…

Citat af Karen Katafiasz – Amerikansk psykolog og forfatter

“Julen er andet og mere end en deadline eller dato i kalenderen, der bare skal overholdes. Den er en Sindets Rejse – fra mørke til lys, fra kaos til fred, fra daglivets ensomhed til en samling af dem, som du holder af”

Nu til ugens opskrift som meget overraskende selvfølgelig er mine favorit lussekatte.

50 gr. gær
5 dl. Vand
1,5 dl. Olie
1 1/2 tsk. salt
1 dl. Sukker
1 æg
1 gr. Safran
ca. 900 gr. hvedemel

Æg til pensling og rosiner til pynt

Gæren smuldres i en skål. Smørret smeltes i en gryde og mælken hældes over. Varmes til det er ca. 37 gr. Varmt. Hældes i skålen hvor gæren er og der røres til gæren er opløst. Tilsæt salt, sukker, æg og safran og rør godt. Melet tilsættes lidt efter lidt og dejen æltes til den slipper hænder og bord.
Hæver lunt 1 times tid og så kommer det sjove…Dejen skæres i ca 20-25 stk. og kan nu rulles ud til lange tynde pølser ca 2 cm tykke og formes i forskellige forme. Kun din fantasi kan sætte grænsen for formen. Den mest traditionelle form er et S. Der trykkes rosiner i de huller der kommer i snoningerne. Lussekattene hæver igen 30 min.  og pensles med sammenpisket æg.
Bages 15-20 min ved 190 gr.

Andre indlæg