De her super fantastiske bløde boller og brød får sin lækkerhed ved at damphæve dem. Det er super let og det gør så stor en forskel. Prøv…

1 pk. gær

5 dl. lunkent vand

1 dl. olie

1 1/2 tsk. salt

1/2 dl. sukker

1 æg

200 gr. sigtetspeltmel

ca. 700 gr. hvedemel

Æg til pensling og evt. birkesfrø eller lige hvad du har.

 

Gæren opløses i det lune vand. olie, salt, sukker, æg blandes i sammen med speltmelet. Hvedemelet tilsættes lidt efter lidt, og der æltes godt og grundigt til dejen, slipper hænder og skål let.

Dejen hæver 30-45 min. Formes til brød eller boller. Det bliver til 2 brød eller 20 boller. Når du har formet hvad du nu har lyst til (det kan også sagtens være 1 brød og 10 boller), sættes boller eller brød i en kold ovn. Der sættes et ildfast fad i bunden af ovnen, og kogende vand hældes i. Ovnlågen lukkes og brød/boller hæver i dampen i 20-30 min. De bliver så lækre af det 🙂

Når damphævningen er færdig, tager du brød/boller ud af ovnen og pensler med æg mens ovnen varmes op tl 200 gr.

Boller bages 15 min. og brød 30 min.

Andre indlæg