De her super fantastiske bløde boller og brød får sin lækkerhed ved at damphæve dem. Det er super let og det gør så stor en forskel. Prøv…
1 pk. gær
5 dl. lunkent vand
1 dl. olie
1 1/2 tsk. salt
1/2 dl. sukker
1 æg
200 gr. sigtetspeltmel
ca. 700 gr. hvedemel
Æg til pensling og evt. birkesfrø eller lige hvad du har.
Gæren opløses i det lune vand. olie, salt, sukker, æg blandes i sammen med speltmelet. Hvedemelet tilsættes lidt efter lidt, og der æltes godt og grundigt til dejen, slipper hænder og skål let.
Dejen hæver 30-45 min. Formes til brød eller boller. Det bliver til 2 brød eller 20 boller. Når du har formet hvad du nu har lyst til (det kan også sagtens være 1 brød og 10 boller), sættes boller eller brød i en kold ovn. Der sættes et ildfast fad i bunden af ovnen, og kogende vand hældes i. Ovnlågen lukkes og brød/boller hæver i dampen i 20-30 min. De bliver så lækre af det 🙂
Når damphævningen er færdig, tager du brød/boller ud af ovnen og pensler med æg mens ovnen varmes op tl 200 gr.
Boller bages 15 min. og brød 30 min.